Wat speelt er
binnen Samen

Digitale verpleegkundige overdracht in minder tijd!

Hierbij informeren we je over het onlangs gestarte project om de verpleegkundige overdracht te digitaliseren tussen ouderenzorgorganisaties en ziekenhuizen in de regio Noord-Holland Noord (NHN). Het doel van het project is het verminderen van administratieve lasten en het voorkomen van informatieverlies. Achtergrond Uit een onderzoek van Nictiz en V&VN onder 340 verpleegkundigen en verzorgenden blijkt dat meer dan de helft van de (transfer)verpleegkundigen, verzorgenden en andere betrokkenen bij de verpleegkundige zorg knelpunten ervaart in de overdracht van verpleegkundige en verzorgende gegevens: onvolledige informatie, een onduidelijke overdracht of zelfs helemaal geen overdracht. Daarbij mist nog 64% van de verpleegkundigen en verzorgenden essentiële informatie om het zorgproces in de nieuwe zorgsetting te kunnen continueren. Kijk ter illustratie het volgende filmpje.

VTT, gekke vragen bestaan niet

Geen dag is hetzelfde als je werkt bij het VTT (Verpleegkundig Technisch Team). Het VTT bestaat uit negen collega’s die 24/7 bereikbaar zijn om collega’s te helpen bij complexe vraagstukken, de triage van spoedbedden en het ondersteunen van ons medisch team. Het team bestaat uit verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in het verrichten van en coachen op verpleegtechnische handelingen. “Een nieuw team starten kan niet zonder uitdaging”, zegt Marjan Kool, verpleegkundige van het VTT. ”We moesten onze plek vinden binnen de organisatie en in de regio als samenwerkingspartner. Nu we als organisatie weer in wat rustiger vaarwater zijn ten opzichte van een jaar geleden kan hier op worden gefocust. Zo zijn er taken bijgekomen die van tevoren niet zo waren bedacht, maar wel echt een meerwaarde hebben voor de organisatie.”

SamenFlex: iets voor jou?

Flexibel werken op verschillende locaties. Altijd degene zijn die het team uit de brand weet te helpen. Is dat wellicht iets voor jou?

Een voorbeeld: “Anna werkt momenteel naar volle tevredenheid voor 20 uur per week bij haar droomlocatie. Helaas is het maar een kleine locatie met een hecht team. Meer uren maken zit er hier echt niet in, dat heeft Anna van haar teamleider al wel begrepen. Na de zomervakantie slaat de twijfel toe bij Anna, ze heeft de tijd en mogelijkheid om meer te werken en eigenlijk zou het financieel ook zo fijn zijn om wat meer te besteden te hebben. Ze gaat in gesprek met haar teamleider. Weggaan dat wil ze eigenlijk helemaal niet, maar wat dan?”

SamenFlex is het antwoord op Anna haar vraag. Haar teamleider stelt haar een tweede contract voor boven op haar huidige contract. Ze blijft werken op haar droomlocatie en daarnaast helpt ze Samen collega’s op andere locaties uit de brand bij ziekte of uitval. Anna werkt nu gemiddeld 32 uur per week en doet veel nieuwe kennis en ervaringen op door haar inzet binnen SamenFlex. Win – Win dus!

Hof van Wieringen en Ulkediep: nieuwe begrippen op Wieringen!

Hof van Wieringen en Ulkediep, dat zijn de namen van de nieuwe zorglocaties van Woonzorggroep Samen in Hippolytushoef. De nieuwe namen zijn onlangs onthuld in het bijzijn van de bewoners van het voormalige Noorderlicht. Beide namen hebben een sterke relatie met de historie op Wieringen.

Judith Raven, teamleider te Hippolytushoef legt uit: “De naam Noorderlicht heeft een belangrijke emotionele waarde voor de inwoners van Wieringen. Om die reden hebben we ervoor gekozen om de beslissing voor de nieuwe namen gezamenlijk met belanghebbenden van Wieringen te maken in de vorm van een prijsvraag gevolgd door selectierondes. Er werden ruim 130 inzendingen gedaan, waaronder ook de naam Noorderlicht. De gehele commissie heeft na zorgvuldige overweging gekozen voor de namen Hof van Wieringen en Ulkediep.

De twee nieuwe zorglocaties in Hippolytushoef krijgen elk hun eigen naam met een eigen identiteit. Op deze manier zien we het minder als één groot zorgcomplex en meer als twee woongebouwen. De nieuwe namen hebben een sterke relatie met Wieringen, iets waar wij erg veel waarde aan hechten.”

Ondersteunen bij schoonmaak & hygiëne

“Het was de eerste dag even wennen, waar ik normaal mijn werk vooral achter de computer uitvoer, ging ik nu écht aan de bak bij S&H. De dagen die ik heb meegeholpen in Ruysdael, hebben mij een aantal waardevolle inzichten gebracht die ik graag met jullie deel. In het dagelijks leven werk ik binnen Samen bij de afdeling Marketing en Communicatie. Halverwege de zomerperiode kwam de oproep of er collega’s waren van de ondersteunende diensten die wilden helpen om tekorten op te vangen op verschillende plekken binnen de organisatie. Ik gaf aan, mocht het nodig zijn, graag te helpen bij S&H, omdat ik zelf geen zorgachtergrond heb. Twee ochtenden in de week ondersteunen, hoopte ik goed te kunnen combineren met mijn eigen werk. Ik werd opgevangen door Jannie, collega van S&H, die mij in zou werken. Gedurende mijn diensten kreeg ik veel mee van de afstemming tussen de verschillende medewerkers binnen Ruysdael. Er kan binnen een aantal dagen veel veranderen, omdat cliënten hier maar kort verblijven. Omdat cliënten hier maar kort verblijven, . Waar ik in deze korte periode het overzicht snel kwijt was, was Jannie van alles en iedereen op de hoogte. Zo wisten wij hoe we, met ons werk, de zorg het beste konden ondersteunen, zodat alles weer spik en span was voor een nieuwe opname. Een van de laatste dagen die ik meeliep was een hele drukke dag, niet alleen voor de zorg, maar ook voor ons en de voedingsassistent. Jannie was al ingewerkt door de voedingsassistent en dat kwam nu erg goed uit. Na onze dienst bleef Jannie dan ook nog even om te helpen bij de lunch. Hieruit nam ik mee hoe prettig het is als collega’s uit andere disciplines bepaalde taken kunnen overnemen wanneer dit nodig is, je doet het écht samen! Jannie vertelde mij dat het niet op elke afdeling altijd vanzelfsprekend is dat je écht als één team opereert en dat het daarom erg fijn werken is in Ruysdael. Mede daarom vond ik het een goede reden om mijn ervaring te delen en andere collega’s te motiveren wanneer het kan ook eens in te springen bij een ander team! Jannie, ik ben blij dat jij mij deze dagen hebt meegenomen. Wij boffen met zo’n collega als jij! Dankjewel!” Pascha Groot