Tot slot

Meerwaarde eHealth in de revalidatie

eHealth is een begrip dat de afgelopen jaren steeds bekender is geworden in de revalidatie. Zo is er op revalidatie afdeling ’t Hoog eind januari een apparaat aangeschaft dat het bewegen bij revalidanten stimuleert. Dit apparaat wordt de SilverFit genoemd. De SilverFit is een systeem met beweegoefeningen in spelvorm om de grove motoriek, ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen)- en cognitieve vaardigheden te oefenen in de vrije ruimte. De oefeningen kunnen aangepast worden aan het fysieke niveau van de cliënt. De verschillende spelvormen zorgen ervoor dat het voor de cliënt erg uitdagend en leuk is om verschillende bewegingen uit te voeren. Hierdoor wordt de SilverFit zeker als meerwaarde op de afdeling ervaren. In dezelfde periode is het fiets labyrint op de revalidatie afdelingen gekomen. Dit maakt het mogelijk voor de cliënten om virtueel te fietsen in hun favoriete steden. Dit kan niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. In totaal kunnen de cliënten kiezen uit 311 verschillende fietsroutes door de hele wereld. Zo worden het echte wereld reizigers! We zien dat de meeste cliënten hier door een moeilijke periode gaan, waarbij ze erachter komen dat wat voorheen zo vanzelfsprekend leek, nu ineens niet meer zo vanzelfsprekend is. Hierbij hielp het niet dat er een tijd geen bezoek mocht komen om de cliënten op te vrolijken, gekeken uiteraard naar de Covid-19 periode. Wat erg mooi is om te zien, is dat eHealth nu een mooie rol speelt om de cliënten te laten werken aan hun herstel en het tevens een erg leuke manier is om voor afleiding te zorgen. Niels van der Schaaf & Kelly van der Meer

Afscheidsharten

Heb je ze al gezien? Ze staren je aan vanuit een hoekje in kantoor of zwerven rond bij je teamleider. Ze zijn rood, stralen warmte uit en zijn vol liefde gemaakt. Op elke intramurale locatie van Samen zijn ze te vinden. Ze zijn van licht materiaal en kunnen worden meegegeven met elke overledene op het moment dat hij of zij een afdeling of huis verlaat. Ze zijn een klein maar betekenisvol gebaar in een wereld van maatregelen en richtlijnen.

Een gebaar voor een mens, die je verzorgd en verpleegd hebt. Een mens met wie je contact had, naar en met wie je lachte. Een mens die aan je zorg was toevertrouwd. ‘We weten dat je er was. We laten je los’.

Het overlijden van cliënten hoort bij het werk, toch is geen enkel sterfbed hetzelfde. Ook naar de familie toe is het afscheidshart een gebaar van respect en betrokkenheid. Dat maakt het afscheid minder kaal en onpersoonlijk. Kost (bijna) geen tijd en kan zoveel betekenen. Maak er gebruik van.

Het hart is ontwikkeld door de geestelijk verzorgers in samenwerking met Eva Buis, stagiaire Marketing en Communicatie. Voor vragen, opmerkingen of bijbestellen kun je contact opnemen met de geestelijk verzorgers van WZG Samen: Aly Vader, Anita Witte, Christel Bakker en Kirsten Müller.

De geestelijk verzorgers