Dilemma’s op tafel: Deel je verhaal met de Ethische Commissie

‘Waar doen we goed aan?’ ‘Is dit waar de regels voor bedoeld zijn?’

Ons leven en dat van onze cliënten (en hun naasten) hebben door de coronacrisis op hun kop gestaan. Er werden strenge maatregelen genomen. Eerst waren ze vooral gericht op veiligheid en gezondheid van iedereen. Dat had en heeft grote gevolgen voor de vrijheid en het welzijn van onze cliënten. Nu de druk wat van de ketel lijkt te zijn, is er meer ruimte om na te denken over de ethische dilemma’s die hieruit voort zijn gekomen.

Bijvoorbeeld: kan een bewoner naar de uitvaart van een dierbare of niet? Doe je bij iemand met verder gevorderde dementie goed aan beeldbellen of niet? Houd je een cliënt binnenshuis ondanks dat dat grote nadelige gevolgen heeft voor zijn of haar gedrag en het welzijn van andere cliënten? Sta je wel bezoek toe als iemand stervende is? Waarschijnlijk heb jij zelf ook voorbeelden van momenten waarvan je dacht: Wat moeten we nou doen in deze situatie?

Ook met de versoepeling van de maatregelen komen er weer nieuwe dilemma’s op tafel. Zoals: is het voor cliënten met vergevorderde dementie wel goed om bezoek te ontvangen wanneer er niet geaaid of geknuffeld mag worden? Hoe strikt moeten we de regels handhaven als het welzijn van onze bewoner zó onder druk staat daardoor? Wat doen we als een bewoner de corona-richtlijnen niet heeft opgevolgd? Of als je merkt dat het bezoekverbod je bewoner/ cliënt eigenlijk goed heeft gedaan; is het wel goede zorg als je bezoek weer toelaat?

Deze vragen en dilemma’s laten je meestal niet los als je werk erop zit. Of ze komen meteen weer tevoorschijn als je begint aan je dienst. Je bent echt niet de enige! Het helpt als je de dilemma’s kan bespreken. Binnen je team, met je teamleider of via een vertrouwelijk gesprek met de Luisterlijn. Maar deel vooral ook je zorgen, vragen of twijfels met de ethische commissie via EthischeCommissie@woonzorggroepsamen.nl. We willen graag alle dilemma’s bij elkaar brengen, bespreken en er wat mee dóen, zodat we de zorg samen beter kunnen maken.

Je kan het mailadres van de Ethische Commissie ook gebruiken voor het aanvragen van een Moreel Beraad. Een Moreel Beraad kan eventueel ook via Teams plaatsvinden. Wij, de leden van de Ethische Commissie staan voor je klaar als je ons tegenkomt, bellen of mailen mag natuurlijk ook.

Laat van je horen!

Hartelijke groeten van De Ethische Commissie Lineke Kleemans, Hans Groenendijk, Rosalie Vermaire, Ilse Jonkers, Irene Dekker, Aly Vader, Alja Doorn en Kirsten Müller