Wat speelt er
binnen Samen

Tweejarig bestaan Bedrijfsopvangteam (BOT)

Inmiddels is het alweer twee jaar geleden dat we binnen Samen zijn gestart met het bedrijfsopvangteam. De afgelopen twee jaar hebben de leden van het team verschillende gesprekken gevoerd met medewerkers die een schokkende of ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt die grote impact heeft op het dagelijks functioneren.

Bemiddelingsbureau Zorg en Wonen

Per 1 april is de naam Klantenservice gewijzigd naar Bemiddelingsbureau Zorg en Wonen. Deze naam doet meer recht aan onze inhoudelijke taken, waarover meer in het vervolg.

De naam Klantenservice wekte intern en extern de verkeerde suggestie: een afdeling voor allerlei zaken. Net zoals veel grote bedrijven (bijv. Ziggo en de Hema) een klantenservice hebben.

Bouw tijdelijke locatie ELV

Op 20 november was er een belangrijk moment in de bouw van de tijdelijke locatie voor de ELV (eerstelijnsverblijf) op de parkeerplaats van Magnushof. De eerste schroefpalen voor de fundering van het gebouw gingen de grond in. De komende maanden worden de units geplaatst en wordt de locatie helemaal klaargemaakt voor de komst van de cliënten.


In maart worden de ELV cliënten vanuit Molenweid naar het nieuwe gebouw in Schagen verhuisd. Dan is het parkeerterrein van Magnushof ook weer beschikbaar voor alle collega’s en bezoekers. Vervolgens wordt Molenweid opgeknapt, waarna in mei de bewoners van Noorderlicht zullen verhuizen naar Molenweid.

Nieuwe voedingsconcepten bij Samen

Begin volgend jaar worden de nieuwe voedingsconcepten bij Samen uitgerold. Jeffrey Jumpertz, teamleider Voedingsdienst legt uit wat de nieuwe concepten inhouden:


“We hebben aan teamleiders, zorgmedewerkers, CCR en diëtisten gevraagd of het voedingsconcept dat we hanteren nog wel van deze tijd is. Past het nog bij wat we willen met de langdurige zorg en revalidatie en behandeling nu en in de toekomst? Op basis van deze gesprekken hebben we een nieuwe visie ontwikkeld voor de voedingsconcepten binnen Samen.

Tussen hemel en aarde
De kracht van rituelen in de zorg

Rituelen, ze zijn er in alle soorten en maten. Iedereen heeft zo zijn eigen ochtendritueel. De één houdt van eerst onder de douche en de kleren aan en dan pas ontbijten, de ander kan de dag niet beginnen zonder eerst een lekker bakkie koffie te hebben gedronken in de ochtendjas en dan pas de douche. De hond uitlaten, tandenpoetsen, het zijn zo van die alledaagse rituelen. Het zijn eigenlijk meer persoonlijke gewoontes geworden. Er zijn ook rituelen die cultureel bepaald zijn, zoals oliebollen en vuurwerk op oudejaarsavond en op nieuwjaarsdag een frisse duik in de Noordzee. Wie kent ze niet?